Hľadať...
HORE
Inuo

Inšpirácie na opekačku

Opečené pstruhy na otvorenom ohni

Že nie je sezóna opekania? A to povedal kto? Musím zhodnotiť, že ako chodíme von so šéfkuchárom bez čapice – Marekom Cervanom, tak opekačky idú all year around. Najprv nám o tom iba hovoril ako zvrtne slaninku aj v zime na snehu. Som sa najprv smiala, že cha cha chi chi. Ale potom nás na to namotal… Musím s plnou vážnosťou zhodnotiť, sme v tom až po uši. No a tak, keď nám ktosi na jar hovoril, že aká paráda, prvá opekačka za nami. Tak my sme sa len usmievali, že veď my sme vlastne opekačkovú sezónu ani neukončili. Dlhšie vo mne zrie myšlienka, pripraviť príspevok o zaujímavých kombináciách na oheň. Takže tu je pár tipov menej tradičných receptov. Ide o jedlá, ktoré sme viac menej riešili počas výletov do prírody, prípadne stanovačiek. Takže sme sa snažili vziať toho čo najmenej, ale zároveň nasýtiť davy :)))). Už ste opekali banány? A čo sa dá pripraviť na milión rôznych spôsobov?

Na čo sa tešiť?

Toto nie je článok zozbieraných inšpirácií na internete. Toto je realita! Recepty, ktoré napísal sám život :))). Jedlá, ktoré nám skutočne prešli rukami, ústami, hltanmi…. Také, ktoré naozaj chutili! Nielen dobre vyzerali nastajlované na fotografii s obhorenou časťou dole :).

Servírovanie a nejaký bontón tu nemá svoje miesto. Takže, ak si potrpíte na úhľadné stolovanie, zo stránky rýchlo preč! Fotografie vznikli popri odháňaní detí od ohňa, krájaní zeleniny, rečnenia. Sú autentické, ale nie technicky dokonalé. Skrátka také ako ja! :))))

MTZ, alebo Materiálno – technická základňa

Teraz som sa vrátila do študentských čias. Tento krkolomný názov mal zastrešiť vybavenie, ktoré je potrebné na chod kuchyne, reštaurácie, či hotela. Takže okrem ražňa, ktorý sa porieši priamo na opekačke, berieme so sebou nôž, krájaciu dosku, nejaký plastovný tanierik, umelé nádobky, vrece na odpadky, servítky, vlhčené obrúsky, často pribalíme aj rošt na ryby :))). Naukladáme naň kopec vecí a nepadajú do ohňa. To je taký tajný zlepšovák. Takže pssst.

Špekáčiky na ohni
Klasika Zdroj: Vlastný

Prílohy

Jedna vec je „hlavné jedlo“, ktoré sa šupne na tanier. Druhá, ale rovnako zásadná je to, čo sa k nemu pridá. Už dávno to nie je len o chlebíku, alebo rožkoch. Chce to čosi viac, malú pridanú hodnotu, ktorá to jedlo tak trošku vyšperkuje :). Kyslé uhorky, baranie rohy, olivky, sušené paradajky….

Zemiaky so slaninou opečené na ohni
Opečené zemiaky so slaninkou Zdroj: Vlastný

Kečupy a tatárky nechávame doma, ale za to horčička nesmie chýbať, prípadne sme prišli na chuť ajvaru. Samostanou kapitolou sú šaláty. Tie sa dajú obmieňať na tisíc a jeden spôsobov. Pokiaľ sa dá, pripravím nejaký doma. Zeleninovú zmes ochutím soľou, citrónovou šťavou a troškou soli. Marek, ktorý tieto kulinárske aktivity zastrešuje, prihodil raz aj oregano s limetkami. A fest to spolu hralo. Ku paradajkám, uhorkám sa dá pridať hlávkový šalát, ale ja osobne mám rada aj špenátové listy, polníček, či rukolu. Šalát sa dá ozvláštniť aj surovou strúhanou cviklou. Na jar rada napríklad pomrvím bryndzu medzi prstami. Aktuálna kombinácia závisí od sezóny a fantázie.

Tak teda: Čo na oheň?

Špekáčiky, slaninka a klobáska na ohni to je taká klasika. Má svoje čaro, ale príde bod, keď človeku príde na chuť aj niečo iné.

Výlet do Podhradskej doliny s opekačkou
Výlet s opekačkou Zdroj: Vlastný
  • Párky a lá Hot dog – tento gurmánsky skvost je populárny najmä u detí, tak mi nedalo ho nespomenúť. Kvalitnejšie párky sa trošku nechajú pooblizovať ohníkom, ideálne v spomínanom rošte na ryby. Rýchlo, jednoducho a spokojné deti. K nezaplatení :))).
  • Zeleninka – veľmi máme radi kukuricu a nakoniec ju omasielkovať a posoliť, ale dá sa i hrubostenná paprika, cuketa, baklažán, strapec cherry paradajok, napríklad i celá cibuľa so šupkou, za spomenutie z rastlinnej ríše stoja i šampiňóny.
  • Syry – nie všetky syry sú na oheň vhodné. Zvykneme kúpiť hermelín, zabaliť ho do alobalu, môže sa pokvapkať olejom, ochutiť bylinkami, alebo ho proste nechať len tak. Stačí ho položiť na horúci kameň pri ohníku a to je moja srdcovka. Keď sa tak fajne rozteká, dať na opečený chlebík – nebíčko :). Iné syry sa moc neosvedčili, ani tie ktoré sa predávajú ako grilovacie. Ešte možno oštiepok s brusnicovou omáčkou. A spomeniem v predposlednom bode kombináciu s ovčím syrom.
  • Banán s čokoládou – tento recept je skôr taký úlet, skúšala ho moja švagriná s bratom. A chcela by som raz i ja :))). Ku ohňu položili roztvorený banán a v ňom napichané kúsky čokolády. Už len počkať kým sa čokoláda neroztopí. Netuším, čo by to mohol byť za gastronomický zážitok, ale už len tá zvedavosť :).
Hovädzia sviečkovica
Sviečkovica
Bravčová panenka
Panenka Zdroj: Vlastný
  • Panenka – je veľmi jemné mäso, ktoré patrí medzi minútkové. Mäsko sa dochutí, na inšpiráciu – zelené korenie, rasca, soľ. Na pahrebe pomaly opiecť. Môže sa použiť už spomínaný rošt na ryby, prípadne nejaká mriežka. Improvizácii sa medze nekladú :). Samozrejme mať na zreteli dobrú pahrebu, aby sálala teplo, ale mäso na povrchu nespálila. Čas prípravy závisí od ohňa, povedzme 10 – 12 minút. Vtedy zostane vo vnútri šťavnaté.
  • Sviečkovica – opäť mäsko napácovať, napríklad pridať tymián, rozmarín, samozrejme soľ. Na pomalom ohni zo 20 minúť opekať. Kúsok dlhšie ako panenku. Nakoniec zabaliť do alobalu, nech pred podávaním „dôjde“. To v podstate platí pre každé mäsisko.
  • Pstruhy – rybu treba osoliť, pokvapkať citrónovou/limetkovou šťavou, do vnútra strčiť petržku, prípadne cesnak. Piecť cca 5 minút z každej strany. Citujem Mareka: „Ale kľudne aj 20. Podľa toho ako chrumkavý ho chceš z vonku. A hlavne na ohni záleží. Či fúka, či je pahreba atď. Ideál je chrumkavý, ale prstom dokážeš stlačiť chrbát. A samozrejme líčka.“ Čo viac dodať? 🙂
Živánska
Živánska
Chlapi grilujú
Naši chlapi v akcii
Banány pečené s čokoládou
Banány s čokoládou Zdroj: Vlastný
  • Špízy – sa dajú robiť na milión spôsobov. Spomeniem na teraz len jeden. Na striedačku napichať ovčí syr s prošutom/schwarzwaldskou šunkou a len krátučko opiecť nad ohňom. Syr príjemne zmäkne a šunka schrumkavie.
  • Živánska – a takú pomyselnú čerešničku nechávam na koniec. Živánska mi príde super, lebo sa dá pripraviť rovnako ako špíz na milión rôznych spôsobov. Niekedy chalani hodili do alobalu len slaninku so zemiakmi. A mali sme chutnú prílohu. Ale dá sa nakombinovať mäso so zeleninou, zemiakmi, vychutiť bylinkami, korením. Napríklad cuketa, či paradajka pustia šťavu a „balíček“ je hneď chutnejší. Toto mi príde ako nevyčerpateľná studnica možností. Jedlo treba poriadne zabaliť, radšej viac krát ofačovať alobalom. Potom v pahrebe nechať odhadom 40 minút. Záleží najmä od zloženia balíčka a intenzite pahreby.

Na záver Záver

Musím skonštatovať, že ja to s tým otvoreným ohňom až tak neviem. Tieto veci na výletoch zastrešujú hlavne chlapi. Som akurát samozvaný hlavný degustátor :)))). Teda rada sa do tejto roly pasujem. Na tom čerstvom vzduchu nejako lepšie chutí. A popri tom praskajúci oheň, má to svoju neopakovateľnú atmosféru. Väčšina receptov pochádza od rodinného kamaráta, manžela dobrej kamošky a v neposlednej rade dobrého profi kuchára Mareka Cervana.

«

»

Napíšte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.